Tento blog je o tom, jak si doma vyrábím mýdla a svou vlastní báječnou přírodní kosmetiku

neděle 25. ledna 2015

SoapCalc - VELKÝ POMOCNÍK KAŽDÉHO MYDLÁŘE

Každý mydlář jednou zatouží, udělat si mýdlo podle své vlastní receptury. 
A najednou jsou tu otázky:
kolik olejů
kolik vody
kolik louhu
Na to máme my mydláři velkého pomocníka, jmenuje se SoapCalc a je to velmi dobře propracovaná "mýdlová kalkulačka"
Dostávám dost často dotazy, jak s ní zacházet, tak tedy, jdeme na to!

otevřeme si odkaz:


klikni na označené políčko a otevře se Ti okno





tady uprav hodnoty: NaOH, gramy (pokud chceš olejů méně, nebo více, pak přepiš), % použité vody, nebo výluhu, hodnotu přetučnění mýdla a množství vonných olejů, nebo silic v mýdle



teď už to bude jen na Tobě: v rolovacím menu vyber dvojklikem olej, který chceš použít - v pravé části se Ti objeví v seznamu - zadej do sloupce GR množství - v levé části se Ti ukazují vlastnosti použitého oleje (tady je dobře vidět, jaké vlastnosti kokosový olej mýdlu dává - mýdlo udělá tvrdé, výborně čistí, je málo pečující, bude dělat v mýdle bubliny a nebude moc krémové)



postupně takto do receptu zahrň všechny oleje, které chceš použít



a teď to přijde: máš tam všechny položky, souhlasí množství = původně zadaných 500gr, tlačítkem "Calculate recipe"si nechej programem spočítat, jaké mýdlo to vlastně chceš vyrábět, jakmile program propočítá, ukážou se Ti hodnoty vlevo v podbarveném sloupečku, to už nejsou hodnoty jednotlivých olejů, ale jejich směsi a tyto hodnoty Ti ukazují, jaké bude mít mýdlo vlastnosti.



teď můžeš otevřít náhled v novém okně, je to tabulka, kde se velmi přehledně ukážou všechny Tebou zadané hodnoty, včetně všech propočtů. Pokud označíš políčko "Multiple tabs", pak se Ti v případě potřeby po změně hodnot otevře nové okno s náhledem (doporučuji)



když označíš políčko "bold", pak se ti v náhledu zadané složky objeví "tučně"


ale vrátíme se k náhledu receptu



tady nás teď bude nejvíc zajímat šedá část tabulky, to jsou hodnoty vlastností mýdla a je třeba porovnat, jestli jsme se vešli do tolerance....v našem případě nikoli, protože čistící hodnota je mimo toleranci, což znamená, že mýdlo bude sice výborně mýt, ale současně i hodně odmašťovat a tudíž vysušovat!
Víme, že hodnota "Cleersing" musí být pod 22.



vrátíme se na původní stránku a měníme množství olejů tak dlouho, až se dostaneme na požadovanou hodnotu (pokud trochu znáte vlastnosti jednotlivých olejů, pak víte, že této hodnoty dosáhnete snížením objemu u kokosového a palmového oleje, protože právě tyto dva mají vysoké hodnoty pro čištění a odmašťování.
dobrá, změnili jsme, dosáhli hodnoty 22, nebo menší, máme označeno "Multiple tabs", klikneme a vygeneruje se nám nový (druhý) náhled.




tady můžete porovnat změny: hodnoty voda, přetučnění, a vonné oleje se nezměnily - s těmi jsme nic nedělali, celková váha olejů je pořád 500gr
co se ale změnilo, jsou poměry olejů, vlastnosti mýdla a taky množství NaOH (vzhledem ke změně poměru olejů bylo také změněno množství NaOH potřebného ke zmýdelnění)
Dobrá, tyto hodnoty nám vyhovují, všechny požadované hodnoty jsou v doporučených rozmezích.
Když jsme s receptem spokojeni....


....doplníme název mýdla, dole v editačních oknech můžeme dopsat různé poznámky typu (macerát z..., ve stopě přidáno (syrovátka, jíly, nebo okry na barvení, sušené byliny, přídavek nějakého pečujícího oleje.....)
větší editační pole vyplňuji většinou až dodatečně, dopisuju hodnoty: při jaké teplotě jsem míchala, za jak dlouho jsem dosáhla stopy, jak se choval vonný olej apod.
recept si teď můžete vytisknout

a nakonec se ještě zmíním o dvou tlačítkách pod editačními okny


"Slow Graph" vám otevře graf s hodnotami vlastností a poměry mastných kyselin v mýdle, "Hide Graph" ho potom zase zavře. Pokud necháte grafy v náhledu otevřené a budete tisknout, pak se vám recept tiskne na dvě stránky.

Toť vše...zkoušejte, studujte, neboť.......
"jen cvičením a opakováním se z učně stává mistr"

mějte se moc mýdlově

Blaženka

3 komentáře:

  1. Klobouk dolů za tak perfektní navigaci. Děkuji tisícekrát, je to úžasný pomocník, dala jste si s tím velikou práci. Už se těším na výsledek,

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem rada, ze najde využití. Hodně zdaru

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    prosímvás mám dotaz, zda existuje nějaká možnost přepočtu z procentuálních hodnot vstupních surovin na procentuální hodnoty konečných surovin v mýdle po zreagování s hydroxidem, např. 21% coconut oil = ??% sodium cocoate. Mockrát Vám děkuji

    OdpovědětVymazat